5 δεδομένα που πρέπει να γνωρίζουμε για την μετάλλαξη Δέλτα

Ακόμη και όταν οι άνθρωποι άρχισαν να αισθάνονται κάποια ελπίδα – ή τουλάχιστον συγκρατημένη αισιοδοξία – στις αρχές του καλοκαιριού ότι η πανδημία θα μπορούσε να υποχωρήσει στο παρασκήνιο, εξακολουθούσε να υπάρχει η απειλή ότι οι νέες μεταλλάξεις του ιού COVID-19 θα μπορούσαν να τον επαναφέρουν και μπορεί να είναι ακόμη ισχυρότερος.

Στη συνέχεια, η παραλλαγή Δέλτα εμφανίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Δεκέμβριο του 2020, η Delta σάρωσε γρήγορα τη χώρα αυτή και τη Μεγάλη Βρετανία πριν φτάσει στις ΗΠΑ, όπου γρήγορα αυξήθηκε. Είναι τώρα η κυρίαρχη παραλλαγή του SARS CoV-2, που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 99% των κρουσμάτων COVID-19 και οδηγεί σε συντριπτική αύξηση των νοσηλειών.

Η Delta πιστεύεται ότι είναι υπερδιπλάσια μεταδοτική από τις προηγούμενες παραλλαγές και μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να είναι πιο πιθανό από τον αρχικό ιό να οδηγήσει κρούσματα στο νοσοκομείο. Τα άτομα που δεν εμβολιάζονται διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο και η υψηλότερη εξάπλωση των κρουσμάτων και των σοβαρών αποτελεσμάτων συμβαίνει σε μέρη με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Ακολουθούν πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την παραλλαγή Delta.

1. Το Δέλτα είναι πιο μεταδοτικό από τα άλλα στελέχη του ιού.

Το CDC έχει χαρακτηρίσει το Δέλτα "μια παραλλαγή ανησυχίας", χρησιμοποιώντας έναν χαρακτηρισμό που δόθηκε επίσης στο στέλεχος Άλφα που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία, το στέλεχος Beta που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και το στέλεχος Γάμμα που εντοπίστηκε στη Βραζιλία. (Οι νέες συμβάσεις ονομασίας για τις παραλλαγές θεσπίστηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας [ΠΟΥ] ως εναλλακτική λύση στα αριθμητικά ονόματα.)

2. Τα ανεμβολίαστα άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο.

Στις ΗΠΑ, υπάρχει δυσανάλογος αριθμός ανεμβολίαστων ανθρώπων και ως εκ τούτου οδηγεί σε περισσότερα κρούσματα και νοσηλείες.

3. Το Δέλτα θα μπορούσε να οδηγήσει σε «υπερτοπικές εστίες».

Αν η Delta συνεχίσει να επιταχύνει την πανδημία, η Δρ. Λιάκου αναφέρει ότι τα μεγαλύτερα ερωτήματα θα είναι σχετικά με την αυξημένη μεταδοτικότητα. Η απάντηση θα μπορούσε να εξαρτηθεί, εν μέρει, από το πού ζείτε και πόσα άτομα στην τοποθεσία σας εμβολιάζονται, λέει.

4. Υπάρχουν ακόμα περισσότερα να μάθουμε για το στέλεχος Delta.

Καθώς συσσωρεύονται δεδομένα για το Δέλτα, οι επιστήμονες εργάζονται σκληρά για να μάθουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Μια σημαντική ερώτηση είναι αν το στέλεχος Δέλτα θα σας κάνει πιο άρρωστους από τον αρχικό ιό.

5. Ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη προστασία από το Δέλτα.

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να προστατευτείτε από το Δέλτα είναι να εμβολιαστείτε πλήρως, λένε οι γιατροί μας. Σε αυτό το σημείο, αυτό σημαίνει ότι εάν πάρετε ένα εμβόλιο δύο δόσεων πρέπει να λάβετε και τις δύο δόσεις και στη συνέχεια να περιμένετε τη συνιστώμενη περίοδο δύο εβδομάδων για να έχετε πλήρη προστασία. Προτείνεται πλέον και αναμνηστική δόση εμβολιού για τις ευπαθείς ομάδες και τους υγειονομικούς.

Similar blogs

Ιατρείο Αθήνα
Ηροδότου 4 - Αθήνα 10675
Ιατρείο Θεσσαλονίκη
Τσιμισκή 78 - 54622
Ιατρείο Πυλαία, Θεσσαλονίκη
ΒΕΠΕ ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ