Όμικρον Δύο (OMICRON 2, ΒΑ.2): Όλα όσα γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη

Τι γνωρίζουμε για την υπο-παραλλαγή Covid Όμικρον Δύο;

Η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Omicron αντιπροσωπεύει τώρα τις μισές από τις λοιμώξεις του κόσμου!

Περισσότερες χώρες, ιδίως στην Ασία και την Ευρώπη, αναφέρουν αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού.

 

metalaxi-omicron-2_1.jpg

 

Είναι η υποπαραλλαγή Όμικρον 2 (BA.2) πιο επικίνδυνη;

 

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι η Όμικρον 2 οδηγεί σε πιο σοβαρή ασθένεια από προηγούμενες υπο-παραλλαγές της Omicron.

"Εξετάζοντας άλλες χώρες όπου η BA.2 είναι η επικρατούσα μετάλλαξη τώρα, δεν βλέπουμε υψηλότερες νοσηλείες ή διασωληνώσεις" λέει η Δρ. Λιάκου.

 

Η Δρ. Λιάκου, Ειδικός Κλινικής Ιατρικής της Kalika Med Care, αναφέρει ότι τα BA.1 και BA.2 «μπορούν να θεωρηθούν ως δύο επιδημιολογικά ισοδύναμες υπο-παραλλαγές της Όμικρον».

Όπως και με προηγούμενες παραλλαγές, οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα εμβόλια θα συνεχίσουν να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά κατά των σοβαρών ασθενειών, της νοσηλείας και του θανάτου.

Η Δρ. Λιάκου δήλωσε: «Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να καθοριστεί εάν η BA.2 προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια από ό, τι η Omicron BA.1.

"Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να συνεχίζουμε τους εμβολιασμούς. Θα πρέπει όλοι να συνεχίσουμε να εξεταζόμαστε με Τεστ αντιγόνου και να κάνουμε PCR [αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης] εάν αναπτυχθούν συμπτώματα.»

 

Τώρα, δανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι το υπο-2 BA.2 είναι 11/2 φορές πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος omicron, και ήδη το ξεπερνά. Η παραλλαγή BA.2 είναι τώρα υπεύθυνη για πάνω από τα μισά από τα νέα κρούσματα στη Γερμανία και αποτελεί περίπου το 11% των περιπτώσεων στις ΗΠΑ.

 

Ποιο το μέλλον της πανδημίας; 

Τα κρούσματα Covid έχουν αυξηθεί δραματικά στο Ηνωμένο Βασίλειο τις τελευταίες εβδομάδες και η Γερμανία συνεχίζει να καταγράφει ρεκόρ υψηλών ημερήσιων λοιμώξεων με περισσότερα από 250.000 νέα κρούσματα την ημέρα.

Ο νέος υπο-κορονοϊός θα είναι ο τελευταίος σε μια μακρά σειρά έχει προκύψει από την έναρξη της πανδημίας στην Κίνα στα τέλη του 2019. Η παραλλαγή omicron — το πιο μεταδοτικό στέλεχος μέχρι στιγμής — ξεπέρασε την παραλλαγή δέλτα, η οποία από μόνη της υποκατέστησε την παραλλαγή άλφα — και ακόμη και αυτό δεν ήταν το αρχικό στέλεχος του ιού.

"Υποψιάζομαι ότι ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων σχετίζεται με διάφορους παράγοντες, όπως η Όμικρον 2, η χαλάρωση των περιορισμών και περισσότερη κοινωνική κινητικότητα, η μειωμένη χρήση μάσκας και κάποια μείωση της ανοσίας τόσο από προηγούμενες λοιμώξεις όσο και από τον εμβολιασμό, ειδικά σε όσους έλαβαν την ενισχυτική δόση νωρίς", δήλωσε η Δρ. Λιάκου.

Περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα μας για να μάθετε περισσότερα για τη Διάγνωση κατά του Covid19!

 

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία:
Θεσσαλονίκη: +30 2317 000 770
Αθήνα: +30 210 440 7440
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.Similar blogs

Ιατρείο Αθήνα
Ηροδότου 4 - Αθήνα 10675
Ιατρείο Θεσσαλονίκη
Τσιμισκή 78 - 54622
Ιατρείο Πυλαία, Θεσσαλονίκη
ΒΕΠΕ ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ