Θερμοπληξία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η θερμοπληξία είναι μια κατάσταση που προκαλείται από την υπερθέρμανση του σώματός σας, συνήθως ως αποτέλεσμα παρατεταμένης έκθεσης ή σωματικής άσκησης σε υψηλές θερμοκρασίες. 

Αυτή η πιο σοβαρή μορφή τραυματισμού θερμότητας, θερμοπληξία, μπορεί να συμβεί εάν η θερμοκρασία του σώματός σας αυξηθεί σε 104 F (40 C) ή υψηλότερη.

 

 

Η πάθηση είναι πιο συχνή τους καλοκαιρινούς μήνες ειδικά για τους επισκέπτες που επισκέπτονται την Ελλάδα, λέει ο Δρ. Κουτσιουμάρης, Διευθυντής Γενικής Ιατρικής στην Kalika Med Care

Η θερμοπληξία απαιτεί επείγουσα θεραπεία. Η θερμοπληξία μπορεί να βλάψει γρήγορα τον εγκέφαλο, την καρδιά, τα νεφρά και τους μυς σας. Η βλάβη επιδεινώνεται όσο καθυστερεί η θεραπεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών ή θανάτου.

heat-stroke.jpg

Συμπτώματα

Τα σημεία και τα συμπτώματα θερμοπληξίας περιλαμβάνουν:

  • Υψηλή θερμοκρασία σώματος. Μια θερμοκρασία σώματος 40 C ή υψηλότερη, είναι το κύριο σημάδι θερμοπληξίας.
  • Επιθετική ψυχική κατάσταση ή συμπεριφορά. Σύγχυση, διέγερση, μπερδεμένη ομιλία, ευερεθιστότητα, παραλήρημα, επιληπτικές κρίσεις και κώμα μπορεί όλα να προκύψουν από θερμοπληξία.
  • Ναυτία και έμετος. 
  • Το δέρμα σας μπορεί να γίνει κόκκινο καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματός σας.
  • Ταχεία αναπνοή. Η αναπνοή σας μπορεί να γίνει γρήγορη και ρηχή.
  • Αυξημένες σφίξεις.  Ο σφυγμός σας μπορεί να αυξηθεί σημαντικά επειδή η θερμική καταπόνηση επιβαρύνει την καρδιά σας.

Πότε να δείτε έναν γιατρό

Εάν νομίζετε ότι ένα άτομο μπορεί να αντιμετωπίζει θερμοπληξία, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Πρόληψη

Η θερμοπληξία είναι προβλέψιμη και αποτρέψιμη, επισημαίνει ο Δρ. Κουτσιουμάρης από την Kalika Med Care. 

Λάβετε αυτά τα μέτρα για να αποτρέψετε τη θερμοπληξία κατά τη διάρκεια του ζεστού καιρού:

  • Φοράτε φαρδιά εφαρμοστά, ελαφριά ρούχα. Φορώντας υπερβολικά ρούχα θα αυξηθεί η θερμοκρασία σώματος. 
  • Προστατευτείτε από το ηλιακό έγκαυμα. Το ηλιακό έγκαυμα επηρεάζει την ικανότητα του σώματός σας να δροσίζεται, οπότε προστατεύστε τον εαυτό σας σε εξωτερικούς χώρους με ένα καπέλο και γυαλιά ηλίου και χρησιμοποιήστε αντηλιακό ευρέος φάσματος με SPF τουλάχιστον 15. Εφαρμόστε το αντηλιακό γενναιόδωρα και εφαρμόστε ξανά κάθε δύο ώρες — ή πιο συχνά αν κολυμπάτε ή ιδρώνετε.
  • Πίνετε πολλά υγρά. Η ενυδάτωση θα βοηθήσει το σώμα σας να ιδρώσει και να διατηρήσει μια φυσιολογική θερμοκρασία σώματος.
  • Ξεκουραστείτε κατά τη διάρκεια των θερμότερων τμημάτων της ημέρας. Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε την έντονη δραστηριότητα σε ζεστό καιρό, πιείτε υγρά και ξεκουραστείτε συχνά σε δροσερό σημείο. Προσπαθήστε να προγραμματίσετε άσκηση ή σωματική εργασία για πιο δροσερές ώρες της ημέρας, όπως νωρίς το πρωί ή το βράδυ.

Similar blogs

Ιατρείο Αθήνα
Ηροδότου 4 - Αθήνα 10675
Ιατρείο Θεσσαλονίκη
Τσιμισκή 78 - 54622
Ιατρείο Πυλαία, Θεσσαλονίκη
ΒΕΠΕ ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ